Швейцарската валута поскъпна до най-силното си от 9 ноември 2020-а ниво

...
Швейцарската валута поскъпна до най-силното си от 9 ноември 2020-а ниво
Коментари Харесай

Вариантът Делта извиси франка и йената

Швейцарската валута поскъпна до най-силното си от 9 ноември 2020-а равнище към единната европейска парична единица от 1.0722 франка за едно евро. Японската йена пък се колебае към най-високата си за последните 10 седмици котировка от 108.78 йени за един щ. $.

Двете валути - избавителни убежища - изпреварват по финансови достижения всичките си съществени съперници през последния месец поради опасенията на вложителите, че сериозното нахлуване на разновидността " Делта " на COVID-19 може да изкара от релсите международния напредък.

Бягството към сигурни активи е последното доказателство, че чувството за риск и упованията за възход са прекомерно неуверени. Базовите десетгодишни американски държавни облигации завършиха търговията си на 3 август с  1.18% рентабилност - съвсем с 60 базови пункта под мартенския си връх от 1.77 %. А в утринните часове на 4 август в Съединени американски щати продължиха надолу - до 1.14 %. Това демонстрира, че търговците подвигат залога за още един кръг разхлабване на паричната политика в Китай в хода на напъните на държавното управление да вкара нови ограничавания, с цел да сложи под надзор разпространяването на индийския вид на ковид.

Икономисти разясняват, че ескалиращото настъпление на новата вариация на COVID-19 понижава оптимизма за мощно възобновяване на едрите стопански системи. А засилващото се бягство от риск облагодетелства по предписание валути като франка и йената.

Това събитие сигурно няма да се хареса на Националната банка на Швейцария (SNB), която към този момент повече от десетилетие се бори с прекомерно мощната валута на страната. Паричната й политика, съставена от негативни лихвени проценти плюс ангажимент да провежда валутни интервенции на пазара, би трябвало да овладее възхода на франка. Въпреки това спекулантите резервират упованията си, че швейцарските пари ще продължат нагоре. Което може да тества толерантността на SNB към по-скъпата национална валута, чийто растеж се дължи частично и на набиращата скорост вътрешна стопанска система и на по-големия брой ваксинирани.

По оценка на стратези на " Моргън Стенли ", двойката евро/франк " следва компактно понижението на действителната рентабилност на европейските бумаги след като SNB не интервенира на пазарите, с цел да обърне възходящия тренд на франка ". И швейцарската парична единица може да поевтинее, в случай че възвръщаемостта на щатските и на международните облигации стартира още веднъж да се покачва. 

Анализатори на " Креди агрикол " пък показват, че спадът на доходността в световен аспект поддържа нискодоходните валути, каквито са франкът и йената, тъй като те просто престават да са в неизгодни лихвени позиции. 

Междувременно SNB регистрира чист доход за повече от 43 милиарда франка през първото полугодие, откакто растящите цени на акциите на американските компании са тласнали запасите й над 1 трлн. франка за първи път в историята.

Огромните облаги на швейцарската централна банка значат, че капиталовият й портфейл е по-богат от множеството държавни фондове, съпоставим е с вложенията на Китайската капиталова корпорация и е много по-голям от Брутният вътрешен продукт на Швейцария, чийто размер през април е бил 824 милиарда $.   

Швейцарският бързо възходящ задграничен капиталов портфейл обаче е резултат по-скоро на неортодоксалната парична политика, в сравнение с естествените източници на държавната благотворителност. От 2015-та SNB интервенира нападателно на финансовите пазари като купува набори от деноминирани в задгранична валута скъпи бумаги в опит да ограничи покачването на франка. Щедрата парична политика и свръхниските лихвени проценти в Съединени американски щати и в съседите от еврозоната оказват сериозен напън върху швейцарската валута, което в композиция със статуса й на избавително леговище при рецесии, предизвиква финансови турбуленции. 

През последните пет години франкът е поскъпнал с над 6.5% по отношение на щатския $ и с 1.5% към еврото, без значение от интервенциите.

Макар че не е единствената централна банка с раздуващ се баланс, SNB остава отвън тази група, тъй като влага съвсем една четвърт от запасите си в задгранични акции, а не в държавни облигации. Което значи, че тя е измежду най-едрите задгранични вложители в щатски компании от групата на " Епъл ", " Facebook " и " Майкрософт ". Досега тази политика се отплаща обилно: растящите цени на борсовите показатели и дивидентите са донесли големи облаги през първите шест месеца на 2021-а макар сериозната загуба от 11.8 милиарда франка от пазара на облигации. 

Чуждестранните запаси на SNB към края на юни са били в размер на 1.04 трлн. франка. Но финансовият й резултат зависи в огромна степен от достиженията на златото, валутните и финансовите пазари. Което значи, че той е зависим на мощни съмнения и са вероятни единствено ориентировъчни изводи за годишния резултат. 

Впечатляващите облаги на SNB я сложи под мощен държавен напън да разпределя част от тях на кабинета на Швейцария.

През януари централните банкери се съгласиха да усилят тавана на годишната си " милостиня " за Берн, според от финансовите триумфи или неуспехи, от 4 на 6 милиарда франка. Банковите шефове обаче се опълчват твърдо на по-големи разпределения с претекст, че облагите им са прекомерно несигурни и са нужни големи запаси за покриване на бъдещи съществени загуби, в случай че пазарът се обърне срещу SNB.

По правило SNB не гони финансова облага, акцентират банкерите, а просто организира политика за ръководство на стабилността на франка. Федералният запас към този момент стартира да загатва за покачване на лихвените проценти и в случай че доходността на американските и на европейските активи тръгне нагоре, това може да значи завършек на повишаването на франка и превръщане на посоката на придвижване. Което повдига въпроса дали SNB няма да стартира да продава активи, с цел да предотврати шоков срив на националната валута?
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР